Jordan Irving Sejihixn6q4 Unsplash
Daniel J Schwarz Xxe9dpknx9a Unsplash

Een bestelwagen of camionette ombouwen tot camper, het lijkt wel dé trend van het jaar. Logisch ook, want zo’n verbouwing is een pak voordeliger voor uw portemonnee dan de aankoop van een nieuwe mobilhome. Maar hoe gaat u nu precies aan de slag? Waarmee moet u allemaal rekening houden? Hoe bepaalt u de gedroomde bestelwageninrichting? Metaglas helpt u op weg.

Ontdek de wereld in uw trendy zelfbouwcamper

‘Vanlife’ is hot. Door de overvloed aan travel influencers en reiskiekjes op social media scheert deze trend hoge toppen. Steeds meer mensen kopen een nieuwe of tweedehandscamionette en bouwen die om tot een volwaardige camper. Wij zetten voor u graag enkele tips op een rij. Zo trekt u binnenkort de wijde wereld in, in uw hippe en authentieke self-made mobilhome.

First things first. Wie een camionette wil ombouwen tot camper, heeft eerst wat huiswerk te doen en moet grasduinen in de Belgische wetgeving. U mag namelijk niet elke camionette ombouwen tot camper en dient bepaalde regels te respecteren bij de verbouwingen. Uw zelfbouwcamper moet bijvoorbeeld bepaalde afmetingen hebben en altijd beschikken over een woongedeelte met een tafel en stoelen, een slaapgelegenheid, kookvoorzieningen en opbergmogelijkheden. Bovendien moet er een doorgang voorzien zijn tussen de woon- en bestuurdersruimte voor visueel contact met de bestuurder. Een overzicht van alle voorschriften vindt u op de website van de Vlaamse overheid. Heeft u een bestelwagen op het oog voor uw roadtripavonturen? Ga dan eerst nog even na bij de fabrikant van het voertuig of en welke verbouwingen toegelaten zijn. Pas als u toestemming heeft van de fabrikant, kunt u uw verkozen camionette ombouwen tot camper.

Een camionette ombouwen tot de camper van uw dromen? Dan is een optimale bestelwageninrichting key. Denk hierover na nog vóór u een camionette koopt. Zo vermijdt u dat de gewenste indeling onmogelijk blijkt of dat uw bestelbus eigenlijk te klein is. Neem dus grondig de tijd om te brainstormen, pak pen en papier en get creative, zonder de geldende wettelijke voorschriften uit het oog te verliezen. Bedenk bijvoorbeeld welke installaties u nodig hebt (bv. gasinstallatie, watersysteem …), welke faciliteiten en accessoires u wenst, hoeveel zitplaatsen er moeten komen en hoeveel opbergruimte u wilt. Ga voor meubels die u makkelijk kunt inklappen of verplaatsen om een flexibele en veelzijdige zelfbouwcamper te creëren. Probeer doorheen alle ideeën en fantasieën echter niet te veel af te wijken van uw budget.

Heeft u een bestelbus gekocht zonder zij- en achterruiten? Een leefbare, aangename en comfortabele zelfbouwcamper beschikt uiteraard over ramen. Enkel zo is er voldoende daglicht en verluchting en dit is belangrijk om u goed, fris en productief te voelen onderweg. Voor wie een gesloten camionette wil ombouwen tot camper, is het dus een absolute must om een of meerdere ruiten te laten inbouwen door een glasexpert.

Denk zeker ook aan isolatie als u beslist uw camionette om te bouwen tot camper. Zo zorgt u elke dag van het jaar voor een aangename binnentemperatuur. Isolatie houdt de warmte buiten in de zomer en binnen in de winter. Hierdoor kunt u ook heel wat energiekosten besparen in uw zelfbouwcamper. Isolatie houdt daarnaast geluiden van buiten tegen. Voorbijrazende auto’s of motoren? U heeft er geen of amper last van in uw zelfbouwcamper.

Is uw bestelwagen volledig ingericht en zijn de ruiten ingebouwd? Nadat uw camionette is omgebouwd tot camper, zijn ook de eigenschappen ervan veranderd. Daarom moet u na de werken een individueel goedkeuringscertificaat aanvragen bij een Vlaamse, Waalse of Brusselse goedkeuringsinstantie. Dat toont aan dat uw voertuig voldoet aan de nationale en Europese technische en administratieve eisen. Enkel met een individueel goedkeuringscertificaat kunt u uw voertuig in België inschrijven, op de openbare weg gebruiken of verhandelen. Meer informatie over de gehele procedure vindt u op de website van de Vlaamse overheid.

Mitchell Orr Vebdgr3tzgs Unsplash
Alex Guillaume Kitoee0vxzi Unsplash

Metaglas maakt uw zelfbouwplaatje compleet

Wilt u uw camionette ombouwen tot camper en een ruit laten inbouwen? Metaglas has got you covered. Als glasexpert met meer dan 20 jaar ervaring is de klus zo geklaard. Kom langs op afspraak in een van onze servicecentra te Tielt, Roeselare of Waregem, dan geven we uw zelfbouwcamper de ultieme finishing touch. Komt er tijdens uw roadtrip een sterretje of barst in uw ruit? Ook dan kunt u op Metaglas rekenen. We herstellen of vervangen uw bestelwagenruit in een mum van tijd, tegen de scherpste prijs op de markt. Indien u glasbreukverzekerd bent, is dit zelfs volledig gratis.

Camionette ombouwen tot camper: enkele tips & tricks

Graag een ruit laten inbouwen door Metaglas?