Een opspringend steentje, een stukje asfalt, een afgewaaide tak … Iedere automobilist heeft vroeg of laat wel eens een sterretje in de voorruit. Toch is het niet verstandig om hiermee te blijven rondrijden. Voor uw eigen veiligheid en een duurzaam eindresultaat laat u het sterretje in uw voorruit best zo snel mogelijk herstellen door een ervaren glasspecialist. Hieronder leggen we uit waarom dat precies zo is.

Contacteer Metaglas

Hoe ontstaat een sterretje in uw voorruit?

Een voorruit bestaat uit gelaagd glas: twee lagen glas die worden samengehouden door PVB-folie. Gelaagd glas is bijzonder sterk en wordt daarom al sinds de jaren ’80 gebruikt in auto’s. De samenstelling van het glas zorgt ervoor dat het niet direct in duizenden stukken uiteenspat bij een zware impact, wat bijvoorbeeld wel zo is bij de zij- en achterruiten van een auto. Er is als het ware een buffer: enkel de buitenste glaslaag wordt aangetast, wat eruitziet als een sterretje. Zo’n sterretje in de voorruit kan ontstaan als er bijvoorbeeld een steentje tegen uw ruit tikt.

Doorrijden met een sterretje in uw voorruit

Met een sterretje in de voorruit kunt u in principe nog even doorrijden, maar toch laat u de schade best zo snel mogelijk repareren. Een sterretje in uw voorruit heeft namelijk enkele vervelende gevolgen.

Een sterretje in de voorruit lijkt misschien klein en onschuldig, maar niets is minder waar. Een sterretje in de voorruit kan doorscheuren tot een grote barst die niet meer te herstellen valt. Dit risico loopt u als er opnieuw een steentje, takje of dier tegen uw ruit botst. Ook bij grote temperatuurverschillen resulteert een sterretje in de voorruit al snel in een onherstelbare barst. Als u bijvoorbeeld uw autoairco op volle toeren laat draaien terwijl het buiten enorm warm is, komt er een grote spanning op het reeds verzwakte autoglas. U kunt uw autoruit dan enkel nog laten vervangen, wat heel wat kostelijker en milieuvervuilender is. Doorrijden met een gebarsten voorruit is bovendien heel gevaarlijk, want uw voorruit draagt bij tot de gehele sterkte van uw wagen.

Tijdens het autorijden is het cruciaal om te allen tijde een optimaal zicht op het verkeer te hebben. Een sterretje in uw voorruit belemmert uw gezichtsveld echter, waardoor u sommige verkeerssituaties minder goed kunt inschatten of beoordelen. Als het sterretje in uw voorruit doorscheurt tot een barst, wordt het al zeker riskant. Bescherm dus de veiligheid van u en uw gezin en laat de situatie niet aanslepen.

Een voorruit die beschadigd is in het gezichtsveld of binnen het schoonmaakgebied van de ruitenwissers leidt tot een rood keuringsbewijs. Concreet gaat het om:

 • een barst of vervorming met een lengte > 100 mm in 1 laag van het gelaagde glas
 • een barst met een lengte > 50 mm in 2 lagen van het gelaagde glas of in een paneel
 • oppervlakkige krassen met een breedte > 5 mm
 • een doorzichtige beschadiging of verkleuring (bv. een sterretje) met een diameter > 20 mm
 • een niet-doorzichtige beschadiging of verkleuring met een diameter > 10 mm

Een sterretje in uw voorruit is fragiel en vatbaar voor externe invloeden. Is er opwaaiend stof op de autosnelweg? Cruiset u doorheen een felle regenbui? Dan kan er stof of vocht in de inslag terechtkomen, wat de herstelling bemoeilijkt en het eindresultaat negatief beïnvloedt. Vuil kan zich namelijk in het sterretje gaan nestelen en vocht tast langzamerhand de kunststoflaag in de gelaagde voorruit aan, wat mogelijks leidt tot witte vlekken. Bij vriestemperaturen zet het vocht ook uit, waardoor de inslag sneller kan doorscheuren. Op tijd in actie schieten is dus de boodschap!

Laat uw sterretje herstellen

Wat doen bij een sterretje in uw voorruit?

Sprinter Metaglas
Img 5216

Vanaf dat u een sterretje in de voorruit opmerkt, maakt u best meteen een afspraak bij een vakkundige glasspecialist. In de tussentijd kleeft u liefst een sticker of een stukje ducttape over het sterretje heen aan de buitenkant van de ruit. Zo beschermt u de inslag tegen stof en vocht. Door het sterretje in uw voorruit af te plakken, vermijdt u echter niet dat het doorscheurt tot een barst. Wissel uw auto daarom tijdelijk even in voor de fiets of probeer grote hobbels en putten in de weg te ontwijken.

Tips om een sterretje in de voorruit te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven we graag enkele tips mee om een sterretje in uw voorruit (in de toekomst) te vermijden:

 • Houd steeds voldoende afstand van andere wagens om zo opspattende steentjes te ontwijken.
 • Parkeer uw wagen niet onder een boom bij felle wind of stormweer. Is er geen andere mogelijkheid? Bescherm uw voorruit dan met een stuk karton, deken of autohoes.
 • Begeef u niet op de baan tijdens een hagelstorm, tenzij het niet anders kan.
 • Gebruik een vlakke ijskrabber om uw voorruit ijsvrij te maken en wees voorzichtig met de ruitenwissers die vaak goed vastgevroren zitten op de ruit. Zo vermijdt u krassen op uw voorruit.
 • Zet uw voorruitverwarming niet meteen voluit aan in een koude auto. Grote temperatuurschommelingen kunnen een ruit stukmaken.
 • Laat geen waardevolle bezittingen achter (in het zicht) in uw auto, zelfs als u maar even weg bent. Zo vermindert u de kans op diefstal.
73101608 2429720167149690 7256101686131818496 N

Metaglas to the rescue

Uw veiligheid is heilig voor Metaglas. Heeft u een sterretje in de voorruit? Dan herstellen we dit in slechts 30 minuten in onze vestigingen te Tielt, Roeselare of Waregem. De reparatie kunnen we à la minute uitvoeren: drink gerust een koffie, lees de krant en voor u het weet bent u terug ready to go. Indien u glasbreukverzekerd bent, is het zelfs volledig gratis om het sterretje in uw voorruit te laten repareren. Dekt uw verzekering geen glasbreuk? Dan herstellen we het sterretje in uw voorruit voor slechts € 75 exclusief btw. Door Metaglas gaat u veilig terug de weg op, zonder zorgen en in een mum van tijd.

Meer informatie

Sterretje in uw voorruit? Best meteen herstellen!

Ziet u ook sterretjes?