Conten Grid Image

U kent het vast wel: u wilt als de bliksem naar een meeting vertrekken op een vroege winterochtend, maar uw autoruit is volledig bevroren … Vervelend, maar gelukkig hebben wij enkele nuttige tips om uw autoruit snel en efficiënt te ontdooien. Wij zetten alle do’s-and-don’ts op een rijtje zodat u veilig de baan op kunt, zelfs tijdens de koudste dagen van het jaar.

Danny Sleeuwenhoek Jxhn4c5cyus Unsplash

Safety first tijdens de wintermaanden

De vrieskou leidt vaak tot lastige winterkwaaltjes. De baan ligt gevaarlijk glad, de sneeuw belemmert uw zicht op de weg en uw autoruiten zijn volledig bevroren. Als u snel ergens naartoe moet, is het verleidelijk om gewoon in de auto te stappen en het ijslaagje te negeren. Dat is echter risicovol en uit den boze. U mag namelijk enkel autorijden als u voldoende doorheen uw autoruiten kunt kijken. Neem daarom de tijd om uw autoruiten te ontdooien of probeer een bevroren voorruit te vermijden door enkele slimme trucjes toe te passen. Zorg ervoor dat u niet enkel de voorruit ijs- en sneeuwvrij maakt, maar ook de zijruiten, achterruiten en buitenspiegels.

Uw autoruit ontdooien doet u zo

 • Met een krabber kunt u de ijslaag snel verwijderen. Let er wel op dat u een vlakke krabber gebruikt die geen krassen maakt op uw voorruit, bij voorkeur een in kunststof. Verwijder niet alleen de ijslaag op uw autoruiten, maar krab ook voorzichtig de ruitenwissers los.
 • U kunt uw autoruit eveneens snel ontdooien met antivriesproducten. Die zijn overal goedkoop verkrijgbaar in de winkel. Even sprayen op uw voorruit en de ijslaag verdwijnt als sneeuw voor de zon.
 • Heeft u het ijs op uw autoruiten verwijderd met een krabber of antivriesspray? Dan kunt u uw autoruit nog verder ontdooien door de (voorruit)verwarming in uw auto op te zetten. Doe dit bij voorkeur net vóór u wegrijdt. Het is niet goed voor uw motor en voor het milieu om uw auto nodeloos te laten draaien in stilstand.
 • U mag uw autoruit nóóit ontdooien met warm of zelfs lauw water. Door de thermische schok verhoogt de spanning op uw autoruit en kan hij barsten. Heeft u dit toch voor? Dan laat u best uw autoruit vervangen door een ervaren glasspecialist.
 • Gebruik geen krant om uw voorruit te beschermen tegen de vrieskou. Die kan namelijk aan uw voorruit gaan plakken en dan bent u heel wat verder van huis.
 • We raden af om uw autoruit te ontdooien met zelfbereide antivriesmiddelen. Online krioelt het van de recepten, maar die homemade sprays bevatten vaak zout of azijn. Deze producten zijn bijzonder corrosief en daarom nefast voor de carrosserie en de voegen.
 • Geen plastic krabber bij de hand? Ontdooi uw autoruit nooit met een cd-hoesje, gevarendriehoek of ander voorwerp dat u in de auto vindt. Op die manier kunt u krassen maken op uw autoruit.

Een bevroren voorruit vermijden?

 • Probeer uw wagen indien mogelijk altijd binnen te parkeren, in een garage of carport. Uw autoruit ontdooien wordt zo overbodig.
 • Is het niet mogelijk om uw auto binnen te parkeren? Bescherm uw voorruit (of volledige wagen) dan steeds met een zeil, hoes of ijsfolie. Heeft u dit niet, dan klaart een vuilniszak, stuk karton of deken de klus evengoed. Zo zult u uw autoruit minder snel moeten ontdooien.
 • Wilt u geen bevroren ruitenwissers meer? Trek uw ruitenwissers recht en omhul ze met sokken. Een gek zicht inderdaad, but it does the job.
Giorgio Trovato 7purk4b18ty Unsplash
Edgar Moran Ee333rva0su Unsplash (1)

Enkele andere winterse tips

Tijdens het winterseizoen is het niet alleen belangrijk om uw autoruiten te ontdooien en ijsvrij te houden. Er zijn nog enkele andere zaken die u kunt ondernemen om uw auto winterklaar te maken. Meer info vindt u op de website van de Vlaamse overheid.

 • Vervang uw zomerbanden door winterbanden vanaf dat de buitentemperatuur 7 graden of minder bedraagt. Zo heeft u meer grip op de baan.
 • Probeer zo weinig mogelijk korte ritten te maken, anders kan de batterij niet voldoende bijladen. Een batterij ontlaadt namelijk sneller als het buiten koud is.
 • Plak uw deursloten af met tape of spuit er preventief vuilafstotende smering (bv. Teflonspray) in om te vermijden dat ze vastvriezen. Steek uw sleutel vervolgens herhaaldelijk in het slot. Is uw slot toch bevroren? Ontvries het dan met een slotontdooier of haardroger.
 • Besprenkel het rubber van uw deurstijlen met talkpoeder om te voorkomen dat uw deuren dichtvriezen.
 • Bedek uw zijspiegels met een plastic zak die u toebindt met elastiekjes. Zo verhindert u dat u ’s ochtends naast uw autoruiten ook uw zijspiegels moet ontdooien.

Metaglas houdt uw autoruiten in topconditie

Matt Collamer Oc Fiz2jor0 Unsplash (1)
Nathan Van Egmond 3ls0oda7mfg Unsplash

Nog meer tips nodig om uw autoruiten te ontdooien? Komt er plots een sterretje of barst in uw autoruit tijdens de wintermaanden? Op Metaglas kunt u altijd rekenen. We herstellen uw voorruit in slechts 30 minuten en vervangen uw autoruit in anderhalf uur in onze hoofdvestiging te Tielt. In onze vestigingen te Waregem en Roeselare moet uw wagen een halve dag ter beschikking zijn.

We werken steeds met dezelfde originele beglazing als de autoconstructeurs zelf om zo de hoogste kwaliteit te garanderen. Betekent dit ook een hoger kostenplaatje? Helemaal niet. Metaglas garandeert de laagste prijzen op de markt. Indien u glasbreukverzekerd bent, is een herstelling of vervanging zelfs volledig gratis. U geniet bovendien van een levenslange garantie op alle uitgevoerde werken. Dankzij Metaglas cruiset u steeds zorgeloos én veilig naar uw bestemming.

Autoruit ontdooien? Zo wordt het een koud kunstje!

Autoruit laten herstellen of vervangen?