Pexels Rodnae Productions 7821684
Conten Grid Image

Een autoverzekering die beantwoordt aan uw wensen is essentieel als u zich op de openbare weg begeeft. Maar welke autoverzekeringen bestaan er allemaal en hoe kunnen die u beschermen in geval van nood? Metaglas zet alle dekkingen op een rij zodat u de verschillende autoverzekeringen makkelijk kunt vergelijken. Neem hieronder een kijkje en ontdek snel de juiste oplossing voor u en uw gezin.

Img 0406
Autoverzekeringen vergelijken: welke verzekering dekt wat?

Is een autoverzekering verplicht?

Als automobilist bent u wettelijk verplicht om een BA-verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) af te sluiten. Die dekt de lichamelijke en materiële schade die u aan derden toebrengt. Schade aan uw autoruiten wordt met andere woorden niet vergoed als u louter een BA-verzekering heeft. Een BA-verzekering sluit u doorgaans zelf af als eigenaar van de wagen. Stelt u uw auto ter beschikking van iemand anders? Dan moet u ervoor zorgen dat deze persoon een BA-verzekering in eigen naam afsluit.

Aanvullende waarborgen bij de BA-verzekering

Samen met de verplichte BA-autoverzekering kunt u twee andere autoverzekeringen afsluiten die u een ruimere dekking bieden, waaronder glasbreukschade. Het loont de moeite om deze autoverzekeringen even te vergelijken. Deze aanvullende waarborgen bij de BA-verzekering zijn niet wettelijk verplicht.

Een mini-omniumverzekering dekt de schade waarvoor niemand aansprakelijk is, bijvoorbeeld door brand, diefstal, glasbreuk, natuurkrachten of aanrijding met dieren. Is uw autoruit bijvoorbeeld beschadigd? Dan kunt u dus op de mini-omniumverzekering terugvallen. Het wordt aangeraden om een mini omnium af te sluiten voor (tweedehands)wagens die door hun leeftijd reeds minder waard zijn.

De full-omniumverzekering dekt de schade door brand, diefstal, glasbreuk, natuurkrachten of aanrijding met dieren, net zoals de mini-omniumverzekering. De full omnium of grote omnium dekt daarnaast echter ook de materiële schade aan uw wagen die u zelf (onopzettelijk) toebrengt door bijvoorbeeld tegen een voorwerp of geparkeerde wagen te botsen. Deze autoverzekering ontzorgt u dus nog meer in vergelijking met de mini omnium.

Aaa
Img 0080 Kopie
Img 5216

Aanvullende autoverzekeringen

Naast de verplichte BA-verzekering en de aanvullende mini-omnium- en full-omniumverzekering kunt u nog enkele complementaire autoverzekeringen afsluiten die u extra bescherming bieden. Het is interessant om ook deze autoverzekeringen grondig met elkaar te vergelijken.

Bij het vergelijken van autoverzekeringen is de bestuurdersverzekering heel interessant. Deze verzekering dekt uw eigen lichamelijke schade indien u verantwoordelijk wordt gesteld voor een auto-ongeval. De bestuurdersverzekering komt bovendien tussen bij mogelijk inkomensverlies (in het geval van een tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid) en bij de aanpassing van uw woning aan uw eventuele invaliditeit. De verzekering beschermt u zowel wanneer u in uw eigen wagen reed als wanneer u in een andere wagen reed als occasionele bestuurder.

Ook de rechtsbijstandsverzekering verdient de aandacht bij een vergelijking tussen alle autoverzekeringen. Als u deze verzekering op zak heeft, zal een verzekeraar uw rechten verdedigen wanneer u zelf schade geleden óf veroorzaakt heeft. Hij of zij zal eerst tot een minnelijke schikking proberen komen. Is een gerechtelijke procedure onvermijdelijk? Dan dekt uw rechtsbijstandsverzekering o.a. de proceskosten, de erelonen van de advocaten en de rechtsplegingsvergoeding van de tegenpartij als u de zaak verliest.

Wanneer u autoverzekeringen vergelijkt, mag ook pechverhelping niet in het rijtje ontbreken. Dankzij pechverhelping ontvangt u onmiddellijk hulp als u pech onderweg ervaart, zowel in het binnen- als buitenland. De verzekering dekt een lekke band, mechanisch defect, brandstofpech, verlies van sleutels … Met de pechbijstandsverzekering wordt uw auto eveneens weggesleept of ter plaatse hersteld en geraken u en uw passagiers toch nog op uw bestemming.

Bij de vergelijking van autoverzekeringen, komt u tot slot nog de garantieverzekering tegen. Koopt u een nieuwe auto, dan geniet u als consument een wettelijke garantietermijn van 2 jaar vanaf de levering van het product. Koopt u een tweedehandswagen via een professionele verkoper, dan is dat minimaal 1 jaar. Daarna valt u terug op de garantie voor verborgen gebreken. Met een garantieverzekering verlengt u de constructeurswaarborg en dekt u zichzelf langer tegen mogelijke mechanische, elektrische of elektronische pannes van uw voertuig. De dekking omvat echter geen normale slijtage (banden, filters, distributieriem …).

Wat is de beste autoverzekering voor u?

Autoverzekeringen vergelijken en de juiste eruit pikken is niet altijd evident. Om de beste autoverzekering te vinden, neemt u best even uw persoonlijke situatie onder de loep: uw leeftijd, rijervaring, autotype, woonplaats, schadeverleden … Deze factoren bepalen namelijk de prijs van de autoverzekeringen. Om de autoverzekeringen optimaal te vergelijken, gaat u ook na welke waarborgen belangrijk zijn voor u en uw gezin. Wilt u zichzelf beschermen tegen brand, stormschade of glasbreuk? Wilt u uw eigen lichamelijke schade dekken als u zelf een ongeluk veroorzaakte? Wenst u pech onderweg? Neem alles even in overweging en vraag extra informatie bij de verzekeraars van uw keuze.

Extra tips bij het afsluiten van uw autoverzekering

20181008 Broken Glass Gettyimages 162820469 Getty 720x415 A
73101608 2429720167149690 7256101686131818496 N

Tijdens het vergelijken van de autoverzekeringen is het ook belangrijk om de voorwaarden, waarborgen en premies te bestuderen. Die zijn namelijk niet wettelijk vastgelegd bij alle aanvullende autoverzekeringen: elke autoverzekeraar definieert zijn eigen regels en bepaalt zelf de premie of tegemoetkoming. Leg dus zeker duidelijk vast welke risico’s u wilt verzekeren en onderzoek het bedrag van de premies als u een autoverzekering afsluit.

Beschadigde autoruit? Laat u ontzorgen door Metaglas

Is een van uw autoruiten beschadigd of gebarsten? Maak een afspraak bij Metaglas en wij brengen alles in orde voor u, van a tot z. We onderzoeken of u verzekerd bent voor ruitschade en regelen alles rechtstreeks met uw verzekeraar of leasingmaatschappij. Administratie en paperassen? Dat is onze bekommernis, u hoeft zich hierover geen zorgen te maken. We kunnen de verschillende autoverzekeringen ook samen met u vergelijken. Bovendien ziet uw autoruit er als de bliksem spiksplinternieuw uit: een herstelling duurt slechts 30 minuten, een vervanging neemt ongeveer anderhalf uur in beslag in onze hoofdvestiging te Tielt. Indien u glasbreukverzekerd bent, voeren we de werken volledig gratis uit. Zo niet, dan garanderen we de scherpste prijzen op de markt. Het welzijn én welbevinden van onze klanten is voor ons namelijk absoluut prioritair.

Autoverzekeringen vergelijken: welke verzekering dekt wat?

Sterretje of barst in uw autoruit?