Een barst of sterretje in de voorruit, iedere automobilist krijgt er wel eens mee te maken. Maar hoe lost u dit nu op? Moet uw voorruit vervangen worden of kan hij nog hersteld worden? Metaglas heeft ruim 20 jaar ervaring als glasexpert en legt haarfijn uit welke acties u moet ondernemen. Zo blijft u altijd veilig reizen in uw wagen.

Contacteer Metaglas

Het belang van uw voorruit

Putten en hobbels zijn schering en inslag op de Belgische wegen, samen met losliggende steentjes en asfaltstukjes. Als andere automobilisten hierover rijden, kunnen deze projectielen tegen uw voorruit ketsen en schade veroorzaken. Ook vogels, takken, dieven of vandalen kunnen uw voorruit aantasten. Dit kan resulteren in een klein sterretje, maar evengoed in een hemelsbrede barst.

Is uw voorruit gebarsten of beschadigd? Dan blijft u hier best niet langer mee rondrijden om de schade te beperken en uw eigen veiligheid te waarborgen. Een voorruit is namelijk een van de fundamentele bouwstenen van uw auto en draagt bij tot de gehele sterkte ervan. Het beschermt u tegen weersomstandigheden en voorwerpen die tegen uw wagen vliegen. Is uw voorruit getroffen, dan verzwakt ook uw volledige vierwieler. Daarom zal een wagen met voorruitschade trouwens ook een rood keuringsbewijs ontvangen tijdens de technische controle. Contacteer dus steeds tijdig een glasexpert om uw voorruit te vervangen of herstellen.

Samenstelling van uw voorruit

Voorruit vervangen óf herstellen? Metaglas maakt u wegwijs
Conten Grid Image

De voorruit van een wagen bestaat uit gelaagd glas: twee laagjes glas met een PVB-folie (polyvinylbutyral) ertussenin. Dankzij deze samenstelling wordt er een soort buffer gecreëerd. Vliegt er een projectiel tegen uw voorruit, dan versplintert hij niet meteen in duizenden stukken. Dit zou heel gevaarlijk zijn bij accidenten. Eerder ontstaat er een sterretje of barst in de buitenste laag van het glas. Afhankelijk van de schade moet uw voorruit vervangen of hersteld worden.

Bij de zij- en achterruiten van een auto ligt dit volledig anders. Die zijn gemaakt van gehard of getemperd glas. Dit glas is 5 keer zo sterk als gewoon glas van dezelfde dikte, maar barst wel uiteen in talloze stompe glasfragmenten bij een hevige schok. In sommige moderne en duurdere wagens worden ook de zij- en achterruiten uit gelaagd glas vervaardigd.

Wanneer uw voorruit herstellen?

Een voorruit herstellen is tot 5 keer goedkoper dan een voorruit vervangen. Daarom zal een glasexpert altijd eerst onderzoeken of een herstelling nog mogelijk is. Dat is het geval als er slechts een sterretje in uw voorruit is ter grootte van een muntstuk van 2 euro, wat neerkomt op een diameter van ongeveer 2,6 cm.

Zo gaan glasexperten te werk:

 • Ze maken het sterretje schoon en verwijderen de losse glasdeeltjes.
 • Ze zuigen alle lucht, vocht en vuiligheid uit de inslag met een vacuümpomp.
 • Ze injecteren hars in het sterretje en behandelen het met uv-licht zodat het verhardt.
 • Ze verwijderen de harsrestjes en polijsten de toplaag om uw voorruit terug glad te maken.

Laat uw voorruit herstellen

Img 5216
Img 0080 Kopie

Wanneer uw voorruit vervangen?

Uw voorruit moet vervangen worden als een herstelling niet meer mogelijk blijkt. Is het sterretje in uw voorruit groter dan 2 euro of volledig doorgescheurd tot een grote barst? Dan is het nodig om een nieuwe autoruit te plaatsen.

Zo gaan glasexperten te werk:

 • Ze demonteren de ruitenwissers, spiegels, antenne, camera’s en/of sensoren.
 • Ze snijden de gebarsten voorruit los en halen hem uit de sponning.
 • Ze verwijderen de resten van de afdichtingslaag en maken de sponning roestvrij.
 • Ze coveren de overgebleven afdichtingslaag én de nieuwe voorruit met een activator.
 • Ze brengen een nieuwe afdichtingslaag aan en plaatsen de voorruit voorzichtig in de sponning.
 • Ze monteren alle onderdelen opnieuw aan de voorruit op de juiste plaats.
 • Ze kalibreren de functies van de Advanced Driver Assistance Systems.

Laat uw voorruit vervangen

Sprinter Metaglas

Wat kunt u zelf doen bij een beschadigde voorruit?

Is uw voorruit gebarsten of beschadigd? Maak dan eerst een afspraak bij een glasexpert zoals Metaglas om uw voorruit te vervangen of herstellen. In de tussentijd kleeft u best een sticker of stuk ducttape over het sterretje of de barst, aan de buitenkant van uw ruit. U vermijdt zo niet dat het sterretje of de barst verder doorscheurt, maar u beschermt de inslag wel tegen stof en vocht. Probeer daarnaast iets minder met uw wagen te rijden – indien mogelijk – en putten of hobbels in de weg te omzeilen. Liever gewoon uw voorruit zelf vervangen? Garagisten en handige doe-het-zelvers kunnen bij Metaglas ook autoruiten kopen van OEM-kwaliteit (Original Equipment Manufacturer).

Laat uw voorruit vervangen of herstellen door Metaglas

Om uw voorruit te vervangen of herstellen, bent u aan het juiste adres bij Metaglas. Waarom? Omdat u kunt rekenen op een razendsnelle en hoogkwalitatieve oplossing tegen de scherpste prijs. Ons team herstelt voorruiten in slechts 30 minuten en vervangt voorruiten in ongeveer 1,5 uur tijd in onze hoofdvestiging te Tielt. U kunt zelfs gewoon ter plaatse blijven wachten met een koffie en meteen terug wegrijden in uw piekfijne wagen. We werken uitsluitend met originele beglazing van A-kwaliteit, terwijl we toch een zacht kostenplaatje garanderen. Bent u glasbreukverzekerd? Dan is het volledig gratis om uw voorruit te vervangen of herstellen. U kunt bovendien rekenen op een persoonlijke service en één vast aanspreekpunt. Na de werken geniet u van een levenslange garantie. Metaglas leidt alles voor u in goede banen om u maximaal te ontzorgen.

Voorruit vervangen óf herstellen? Metaglas maakt u wegwijs

Voorruit vervangen of herstellen?